ZDROWO I KOLOROWO NA TALERZU PRZEDSZKOLAKA


"Robię dzisiaj słodkie miny, bo jem dużo zieleniny!!!

To też Tobie proponuję, gdy się źle nam zachowujesz.

Odrzuć chipsy- weź marchewkę,

odrzuć cuksy -weź rzodkiewkę,

odrzuć cole- wybierz wodę,

dzisiaj na to mamy modę!!!!

Słodki jogurt zmień na kefir, garść orzechów, miodu kapkę,

zamiast pizzy wybierz sałatkę.

Raz w tygodniu lub czasami się zajadaj i łakociami !!!

A ten wierszyk Ci pozwoli zdrowiem cieszyć się do woli !!!"



ŻYWIENIE MA ZNACZENIE CZYLI JAK ZADBAĆ O PRAWIDŁOWĄ DIETĘ W KILKU KROKACH.


1. Potęga umysłu- ryby, orzechy.

2. Bystre oczy- czerwone warzywa, jaja.

3. Siła mięśni- chude mięso, ryby, jaja.

4. Mocne kości- nabiał, orzechy, nasiona, warzywa zielone.

5. Piękne włosy i skóra- warzywa, nasiona, orzechy.

6. Prawidłowa praca jelit- jogurt naturalny, owoce, warzywa.


KAŻDEGO DNIA dbaj też o kondycję fizyczną ! Ruch to zdrowie!

JEDZ owoce i warzywa to na zdrowie dobrze wpływa !!!





POMÓŻMY NASZYM DZIECIOM DOKONYWAĆ PRAWIDŁOWYCH ŚWIADOMYCH WYBORÓW Z KORZYŚCIĄ DLA ZDROWIA.

WITAMINY W DIECIE DZIECKA

Witamina A


Odpowiada za prawidłowe kształtowanie kości, zębów.
Pełni ważną rolę w procesie widzenia, między innymi widzenia barw
Niedobór witaminy może doprowadzić do rozwoju ślepoty zmierzchowej, objawia się również wysychaniem i rogowaceniem skóry
Wątróbka, jajka, mleko, masło, śmietana, ser, marchewka


Witamina D


Wpływa na gospodarkę wapniem i fosforem;
Jest odpowiedzialna za prawidłowy rozwój i mineralizacje kości
Niedobór może skutkować rozwojem krzywicy i obniżeniem masy kostnej
Oleje pochodzenia zwierzęcego, zwłaszcza tran. Wytwarzana jest również pod skórą podczas nasłonecznienia


Witamina E


Ma głównie działanie antyoksydacyjne, dzięki czemu chroni organizm przed nagromadzeniem wolnych rodników.
Pomaga w ochronie organizmu przed chorobami nowotworowymi
Niedobór może objawiać się osłabieniem, apatią
Kiełki wielu roślin, oleje, migdały, margaryna, jajka, mąka, brukselka, mleko


Witamina K


Zapewnienia prawidłową krzepliwość krwi
Niedobór może odpowiadać za nieprawidłowe krwawienia
Szpinak, sałata, kapusta, avocado, brzoskwinie, wątroba


Witamina C


Stymuluje układ odpornościowy.
Ułatwia wchłanianie żelaza.Ochrona przed wolnymi rodnikami
Niedobór witaminy powoduje szkorbut (gnilec). Mniej nasilony niedobór może powodować zmęczenie, osłabienie, zwiększoną podatność na infekcje
Świeże owoce i warzywa: kapusta, szparagi, szpinak, czarne porzeczki, owoce cytrusowe, maliny


Witaminy z grupy B


Wpływają na samopoczucie, odprężenie, pamięć.
Ponadto witamina B12 oraz kwas foliowy są niezbędne do budowy krwinek czerwonych Objawem niedoboru może być anemia, zaburzeń koncentracji, pamięci
Mięso, kiełki, orzechy, słonecznik, wątróbka, groszek, ciemny ryż, razowa mąka




ŻYWIENIOWY DEKALOG MŁODEGO CZŁOWIEKA.

1. Zjadam posiłki regularnie, 4-5 razy dziennie.

2. Biegam i ćwiczę, żeby było przyjemnie.

3. Warzywa o owoce jem 5 porcji , gotowane lub surowe umyte wiec czyste.

4. Wybieram pieczywo, makaron, ryz i kasze pełnoziarniste.

5. Mleko w ilości 2 razy dziennie szklanka lub ser, jogurt, kefir, maślanka.

6. Mam orzechy i nasiona, z nimi głód na słodycze pokonam.

7. Przy rybie nie wybrzydzam, czasami chude, czerwone mięso spożywam.

8. A częściej drób, jaja i dania z fasoli.

9. Nie spożywam cukru i soli.

10. Stawiam na wody picie.
Przedszkolowo.pl logo